Aby ovocné dřeviny dobře plodily, musíme je nejen hnojit, zalévat a chránit před zimou, ale také tvarovat správným řezem.
Jádroviny řežeme nejčastěji v předjaří (leden – duben), v době vegetačního klidu. Podmínkou je, že teplota během kde, kdy se rozhodneme řezat, nesmí klesnout pod bod mrazu, abychom nepoškodily pletiva. Připravte si dobře nabroušené zahradnické nůžky a pilku a pro ošetření větších ran po řezu stromový balzám.
U mladých ovocných stromků se používá výchovný řez, který je lepší provádět od března. U starších stromů postačí řez udržovací, který provádíme klidně dříve (leden – únor).
Základní pravidla při řezu:
- odstranění starých, proschlých větví
- provzdušnění koruny
- slabý výhon potřebuje silnější řez (tím více podpoříme jeho zesílení a růst)
- bujně rostoucí výhony zkrátíme méně a tím je zbrzdíme
- snažíme se udržovat pyramidální tvar koruny (tzn. hlavní terminál a postranní větvě)
- rány ošetřujeme až při průměru nad 3 cm